Een paar duizend mensen hebben zondag de Amerikaanse erebegraafplaats in het Limburgse Margraten bezocht voor de jaarlijkse herdenking van de militairen uit dat land die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden bij de bevrijding van Europa.

Het aantal belangstellende lag door de hitte lager dan in andere jaren, meldde de organisatie. Vorig jaar kwamen er nog zo'n zesduizend mensen op af.

Namens het kabinet legde demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) een krans. Hij hield ook een toespraak waarin hij stil stond bij de opoffering die "deze helden" brachten. Van Amerikaanse zijde was onder anderen generaal Curtis Scaparrotti aanwezig. Hij geeft leiding aan Amerikaanse troepen in Europa

Op de begraafplaats liggen 8.301 Amerikaanse soldaten die bij hun opmars door West-Europa omkwamen. Op een monument staan ook de namen vermeld van 1.722 vermiste Amerikaanse soldaten. De herdenking in Margraten, werd voor de 73e keer gehouden, één dag voor de viering van Memorial Day in de VS.

Bloemen

Alle graven op het kerkhof en namen op het monument zijn 'geadopteerd'. De mensen die dat gedaan hebben, leggen in de dagen voorafgaand aan de herdenking bloemen op de graven. Ook versieren scholieren uit de omgeving de graven met Amerikaanse en Nederlandse vlaggetjes.

De bijeenkomst werd opgeluisterd door een erewacht en kransdragers van de landmacht. F-16's van de luchtmacht vlogen op het eind in zogenoemde missing man-formatie over de begraafplaats.