De brandweer is ook zondag nog druk bezig met het blussen van de brand bij het afvalverwerkingsbedrijf Icova in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. De brandweer laat de loods gecontroleerd uitbranden. 

Het verder blussen van de brand zal zondag nog uren in beslag nemen, zo is de verwachting. 

De brand ontstond zaterdagavond bij het afvalverwerkingsbedrijf aan de Kajuitweg. In de loods lag huishoudelijk afval opgeslagen. Omdat stukken van het dak en de gevel waren ingestort, kon de brandweer niet goed bij de brandhaard om deze te blussen.

Als gevolg van de brand kwamen bij de brandweer meldingen binnen van brandresten die neerdalen in sommige delen van Amsterdam, waaronder in Tuindorp. De brandweer heeft gezegd dat de deeltjes niet schadelijk zijn. Ook zijn metingen gedaan, maar de brandweer ontdekte afgezien van de rook, geen verhoogde concentraties van gevaarlijke stoffen.

De gemeente adviseert mensen in stadsdeel Noord, waar de rook heen waait, nog steeds ramen en deuren dicht te doen. Wie roetdeeltjes vindt in zijn tuin of op het terras moet die met water wegspoelen. Grotere resten moeten in een plastic tas worden gedaan en in de kliko gegooid.

Rookwolken grote brand in Westelijk Havengebied trekken over Amsterdam
61
Rookwolken grote brand in Westelijk Havengebied trekken over Amsterdam

NL-Alert

Rond 21.30 uur werd zaterdagavond door de brandweer een NL Alert verstuurd met de mededeling dat mensen die last hadden van de rook ramen en deuren gesloten moesten houden.

Die waarschuwing kwam pas twee uur nadat de brand was uitgebroken. Op sociale media lieten mensen zich bezorgd uit over de late melding. Ze vragen zich af waarom de melding pas twee uur na het uitbreken van de brand is verstuurd.

In een reactie stelt de brandweer zorgvuldig te werk te willen gaan. "Mensen schrikken als hun telefoon een waarschuwing geeft. Maar toen bleek dat de rook niet afnam, is besloten het NL Alert te versturen", aldus een woordvoerster van de brandweer.