In het zuiden en zuidoosten van Nederland geldt zondag een code geel vanwege onweersbuien die over het land trekken. ''Lokaal kan er ook hagel vallen", meldt het KNMI. 

De waarschuwing gold in eerste instantie voor grote delen van Nederland, maar de meeste buien zijn inmiddels overgetrokken. 

In het zuidoosten kunnen de buien langer aanhouden. Daarom geldt voor de provincies Noord-Brabant en Limburg tot 11.00 uur nog wel een code geel. 

De buien begonnen vroeg in de ochtend in het midden van het land en groeiden snel uit tot flinke onweersbuien. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 18 millimeter regen, meldt Weeronline.

Verwachting

De weersverwachting laat voor zondag opnieuw een mooie dag zien met veel zon en temperaturen uiteenlopend van 23 graden aan de kust, tot boven de 30 graden in het binnenland. Zondag kan er richting de avond opnieuw een enkele onweersbui voorkomen. 

Maandag wordt het nog één keer flink warm, met tot 28 graden aan de kust, tot 31 graden in het midden en tot 33 graden in het zuidoosten. Ook dan is er in de late middag en avond kans op onweer, terwijl dan op verschillende plaatsen avondvierdaagses van start gaan. 

Tropische dag

Zaterdag was het de eerste landelijke tropische dag van het jaar. Om 15.30 uur steeg het kwik in De Bilt boven de 30 graden, aldus Weerplaza en Weeronline. Het was daarmee de warmste 27 mei ooit gemeten in De Bilt. 

De hoogste temperatuur werd zaterdag gemeten in Eindhoven. Het werd daar 's middag 33,4 graden. 

Regionaal werd op 17 mei de tropische grens van 30 graden al gepasseerd