De eerste landelijke tropische dag van het jaar is een feit. Om 15.30 uur steeg het kwik in De Bilt boven de 30 graden, aldus Weerplaza en Weeronline. Later op de dag werd het er zelfs nog warmer, de temperatuur bereikte rond 17.50 uur een temperatuur 31,9 graden Het was daarmee de warmste 27 mei ooit.

De laatste keer dat het in De Bilt tropisch warm werd, was op 14 september 2016. Toen beleefden we een recordlate tropische dag. Regionaal werd op 17 mei al de tropische grens van 30 graden gepasseerd.

Eindhoven was zaterdagmiddag met 33,4 graden de warmste plek. Inmiddels staat in Zeeland en Hoek van Holland een matige tot vrij krachtige koele zeewind. Hierdoor is de temperatuur aan het strand van Zeeland en Zuid-Holland naar 19 graden gedaald.

In 60 seconden: Zo werkt zonnebrandcrème
64
In 60 seconden: Zo werkt zonnebrandcrème

Normaal is in begin juli pas de eerste officiële tropische dag. De vroegste officiële tropische dag ooit werd op 9 mei 1976 gemeten.

Zaterdagavond trekken over de westelijke helft van het land wolkenvelden en is er een kleine kans op een regen- of onweersbui. Zondag wordt het broeierig warm met zon en wolkenvelden. In de kustprovincies is het door wind van zee minder warm dan zaterdag. Maandag kan het in het zuidoosten met 30 tot 32 graden nog één keer tropisch warm worden.