'Nederlandse politie werkt nauw samen met Russische geheime dienst'

Ondanks spanningen met het land werkt de Nederlandse politie nauw samen met de Russische geheime dienst FSB. De samenwerking is bedoeld om digitale misdaad aan te pakken.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag, die vertrouwelijk heeft gesproken met negen betrokkenen. Volgens de krant leiden de ontmoetingen tot zorgen bij de AIVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken

Sinds 2009 komen FSB'ers regelmatig naar Nederland voor overleg met de Amerikaanse FBI en de politie. De ontmoetingen zijn bedoeld om internetcriminelen aan te pakken, maar zitten het ministerie en de AIVD volgens de bronnen van de krant niet lekker.

De ontmoetingen zijn vooral omstreden nu de relaties tussen de landen gespannen zijn, sinds de annexatie van de Krim en het neerschieten van MH17.

Verslag uitbrengen

De politie moet de AIVD informeren als er mensen van de FSB langskomen en achteraf daarover verslag uitbrengen, zo is afgesproken. Ook mogen sinds MH17 de ontmoetingen niet meer plaatsvinden in Driebergen, waar het strafrechtelijk onderzoek naar het neergehaalde vliegtuig loopt. Zo moet worden voorkomen dat FSB'ers te dicht in de buurt komen.

Lees meer over:
Tip de redactie