Locoburgemeester van Emmen Bouke Arends heeft enkele maanden geleden moeten onderduiken in het buitenland nadat hij besloten had het clubhuis van motorclub No Surrender te sluiten.

Arends laat vrijdag in een interview in NRC weten dat het onderduiken hem niet in de koude kleren is gaan zitten. "Ik ben mijn onbevangenheid verloren."

De dreiging had te maken met zijn besluit het clubhuis te sluiten, nadat de politie vermoedens had van drugshandel en mishandeling. Op 13 januari van dit jaar werd het pand dichtgetimmerd.

Twee maanden na de sluiting krijgt Arends van de politie het advies niet meer thuis te slapen. Bij politie en justitie waren signalen binnengekomen dat mensen het op Arends gemunt hadden.  

Vervolgens raadde de hoofdofficier van justitie hem aan een tijdje naar het buitenland te gaan. "Het voelde als een vlucht. Alsof iemand anders heeft gewonnen", zegt Arends tegen NRC.

Drie weken na zijn vertrek is Arends weer teruggekeerd. Volgens de politie is het inmiddels veilig genoeg. Arends laat weten dat hij de volgende keer zijn huis niet meer zal verlaten. "Ik laat me niet zomaar opzij zetten."

Geen dreiging

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt dat op basis van onderzoek van justitie en politie aan Arends is geadviseerd onder te duiken. De zegsman voegde eraan toe dat het onderzoek sinds dat advies is voortgezet en dat dit duidelijk heeft gemaakt dat er nu geen dreiging meer is voor de locoburgemeester.

Jaarlijks krijgt ruim een kwart van de bestuurders en ambtsdrager te maken met agressie. Het is in Nederland slechts één keer eerder gebeurd dat een bestuurder de wijk moest nemen naar het buitenland. In 2010 moest de toenmalige burgemeester van Helmond onderduiken.