Het onderzoek naar de dood van een GGZ-patiënt die vorig jaar door de politie werd doodgeschoten, gebeurde niet volgens de richtlijnen en is niet volledig. Dat zeggen een rechtpsycholoog en een oud-rechercheur tegen televisieprogramma Zembla.

De 23-jarige Cyprian Broekhuis werd vorig jaar september in zijn woning doodgeschoten door twee agenten. Hij werd geraakt door zes politiekogels. 

De agenten verklaarden tegenover de Rijksrecherche, dat altijd onderzoek doet naar schietincidenten door de politie, dat ze handelden uit noodweer. Broekhuis zou een mes hebben getrokken. De Rijksrecherche oordeelde eveneens dat de agenten zichzelf moesten verdedigen en het Openbaar Ministerie ging niet over tot vervolging van de agenten.

Rechtspsycholoog Peter van Koppen en oud-rechercheur Dick Gosewehr zeggen tegen Zembla dat nooit duidelijk is geworden of Broekhuis wel een mes had. Mogelijk werd een zaklantaarn aangezien voor een wapen. Het betreffende mes werd door de onderzoekers pas een dag later gevonden.

Ook werd een GGZ-verpleegkundige die bij het incident aanwezig was niet gehoord door de Rijksrecherche, maar door de politie Amsterdam. Dit is tegen de regels, omdat het niet zou gaan om een onafhankelijke partij. Bovendien werden de twee agenten niet binnen de voorgeschreven 24 uur verhoord. 

De ouders van Broekhuis hebben een procedure aangespannen om alsnog vervolging van de twee agenten af te dwingen.