Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is tevreden over het gedrag van de meer dan 100.000 Ajax-supporters die woensdagavond in de hoofdstad waren. 

Ze bekeken daar via grote schermen de finalewedstrijd van de Europa League van Ajax tegen Manchester United. Nadat Ajax met 2-0 verloor van United liepen het Museumplein en de rest van de stad snel leeg.

In een reactie zei Van der Laan donderdag: ''De supporters wil ik bedanken omdat ze goed hebben gezorgd voor hun club en de stad. Gisteravond was de bekroning voor het vertrouwen dat ze hebben teruggewonnen.''

De politie noemde woensdagavond "eigenlijk een gewone heel drukke zaterdagavond". Er werden dertig mensen aangehouden voor onder meer alcoholmisbruik, belediging en het in brand steken van een parasol. 

Teleurstelling groot op Museumplein na verlies Ajax
75
Teleurstelling groot op Museumplein na verlies Ajax

Treinen

Supporters zorgden na afloop wel voor overlast op het Centraal Station van Amsterdam. ''Het was extreem druk. Bovendien liepen mensen over het spoor en werd hier en daar aan de noodrem getrokken. Dat helpt natuurlijk niet'', aldus een NS-woordvoerder.

NS heeft zijn best gedaan om alle voetbalfans met de trein terug te vervoeren. ''We hebben extra en langere treinen ingezet en treinen die volgens de dienstregeling klaar waren, hebben we toch nog ingezet.'' Met de nachttrein en dankzij extra treinen was volgens hem uiteindelijk iedereen rond 02.30 uur vertrokken.

NL-Alert

De politie adviseerde mensen met klem niet meer naar Amsterdam te komen voor de wedstrijd. De stad was "nokvol". Er werd zelfs een NL-Alert verzonden om het advies sneller te verspreiden. Door een technische storing werd dat bericht zes keer verzonden. De Amsterdamse politie bood daar achteraf zijn excuses voor aan op Twitter.