Bij de ontsnapping tijdens het vervoer van een vuurwapengevaarlijke gedetineerde in Rotterdam in januari zijn forse fouten gemaakt. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Het was bij de begeleiders van de Dienst Vervoer en Ondersteuning niet bekend dat Elias A. vuurwapengevaarlijk en onberekenbaar was. Het Openbaar Ministerie had dat moeten doorgeven. Ook hadden twee medewerkers die het transport begeleidden de koppelboeien niet volgens de geldende instructies gebruikt.

De Dienst Justitiële Inrichtingen is bezig met disciplinaire maatregelen tegen de twee begeleiders, laat Dijkhoff weten.

De twintiger A. zat in voorarrest omdat hij werd verdacht van betrokkenheid bij schietpartijen in Rotterdam. Hij nam de benen bij het Sint Franciscus Gasthuis, waar hij voor behandeling naartoe was gebracht. Hij had een kwetsuur aan zijn hand.

Waarschuwingsschoten

Toen de man ontsnapte, was zijn linkerhand nog geboeid. Begeleiders losten waarschuwingsschoten om hem tegen te houden. Het weerhield de man er niet van zijn vlucht voort te zetten. Pas in februari kon de man weer worden opgepakt in Etten-Leur (Noord-Brabant).