Het lange weekend rond Hemelvaartsdag, waarin veel mensen vrij hebben, zorgt voor grote drukte op de wegen. In de namiddag stond er in totaal circa vijf- tot zevenhonderd kilometer file.

Op een gewone woensdag is dat meestal zo'n 250 kilometer, vertelde een woordvoerder. De Verkeersinformatiedienst  (VID) spreekt van "de grootste Hemelvaartuittocht sinds tien jaar".

Vooral rond Utrecht liep het verkeer vast, onder meer door een ongeluk op de A2. De A27 vanuit Hilversum staat muurvast, meldde de VID tegen 19.00 uur.

Ook rond Den Haag en in Brabant op de A58, de A59 en rond Eindhoven 'kropen' automobilisten vooruit over de snelwegen.

Aan het einde van de avondspits vond een ernstig ongeval tussen twee vrachtwagens plaats op de A20 ter hoogte van Maasland. Naar verwachting is de weg pas tegen middernacht weer vrij. Verkeer richting Rotterdam kan ten hoogte van Maasdijk omrijgen.

De files rond Amsterdam waren tegen zevenen grotendeels opgelost.

België

Wie doorrijdt naar België ondervindt ook hinder op de wegen. Na de aankomst van de Amerikaanse president Donald Trump werden drukke wegen vanaf luchthaven Zaventem even afgesloten. Dat maakte de files rond Brussel nog iets langer dan gebruikelijk.

Bovendien hebben ook veel Belgen vrij, waardoor het ook daar een stuk drukker is dan normaal gesproken op een woensdag. Vooral rond Antwerpen loopt het verkeer vast, aldus de ANWB.