Negentien donorkinderen zijn de biologische kinderen van de omstreden vruchtbaarheidsdokter Jan Karbaat. Dat heeft Fiom, de instantie voor donorkinderen en donoren, dinsdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van actualiteitenprogramma EenVandaag.

Na de dood van de 89-jarige fertiliteitsarts vorige maand heeft zich een wettig kind van hem gemeld bij de databank. Het DNA van dit kind is vervolgens vergeleken met het DNA van de donorkinderen in de databank, beheerd door Fiom. Hieruit kwamen negentien matches naar voren.

Karbaat gold als de pionier van kunstmatige inseminatie in Nederland en had van 1980 tot 2009 zijn eigen IVF-kliniek in Barendrecht. Maar hij wordt er door donorkinderen en hun ouders van verdacht zelf sperma te hebben gedoneerd.

DNA-uitsluiting

De kinderen spanden eerder een rechtszaak aan om gebruik te kunnen maken van inbeslaggenomen gebruiksartikelen van de overleden arts, zoals een tandenborstel, scheergerei en steunkousen. Met verkregen DNA willen zij kunnen aantonen of uitsluiten dat Karbaat hen in zijn kliniek zou hebben verwekt door gebruik van zijn eigen zaad.

De weduwe van Karbaat verzet zich fel tegen dit onderzoek en eist teruggave van de goederen. De rechter doet op 2 juni uitspraak in de zaak.

Het aantal biologische kinderen van Karbaat kan nog oplopen omdat veel donorkinderen die verwekt zijn via zijn kliniek nog niet staan ingeschreven bij de databank van het Fiom.