Het Openbaar Ministerie verwacht dit najaar een groot DNA-verwantschapsonderzoek uit te voeren in de zaak rond de moord op Nicky Verstappen.

Voor dit onderzoek zullen meer dan vijftienduizend personen worden opgeroepen, meldt het OM op een persconferentie dinsdagmiddag. Het gaat daarbij om mannen uit de regio Limburg. De rechter-commissaris heeft reeds toestemming voor het onderzoek gegeven.

De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd in 1998 op de Brunssummerheide vermoord tijdens een zomerkamp. De dader is nooit gevonden.

De politie heeft de afgelopen vier jaar het gehele onderzoek naar de moord opnieuw gedaan. Ook is er nieuw onderzoek gedaan, maar daar is geen doorbraak uit gekomen.

Op deze manier wil het OM de moordzaak op Nicky Verstappen oplossen
73
Op deze manier wil het OM de moordzaak op Nicky Verstappen oplossen

'Het net sluit zich'

Op dit moment onderzoekt het OM nog DNA-sporen. Als ook dat niet resulteert in een dader, zal het nieuwe verwantschapsonderzoek daadwerkelijk worden uitgevoerd. Meedoen aan zo'n onderzoek is niet verplicht.

De hoofdofficier zei dat het net zich sluit rond de dader. Nieuwe technieken zouden het mogelijk maken om aangetroffen DNA-sporen te herleiden tot iemand die een familierelatie heeft met de dader. Zo hopen de opsporingsinstanties via de familielijn uit te komen bij de dader.

Ultiem middel

Het DNA van de mannen die meedoen zal worden vergeleken met DNA dat werd aangetroffen op de kleding van Verstappen.

Het OM noemde dit grote verwantschapsonderzoek dinsdagmiddag "Een ultiem middel". Acht jaar geleden bleef DNA-onderzoek onder ruim honderd mannen uit de omgeving van de jongen en het toenmalige jeugdkamp zonder resultaat.

Moeder

Moeder Berthie Verstappen is blij dat het onderzoek naar haar in 1998 vermoorde zoon weer wordt opgepakt. "Ik ben opgelucht dat er vooruitgang is en er een mogelijkheid is een antwoord te krijgen op al die vragen die wij al jaren hebben", zei ze dinsdag na afloop van een persconferentie van door politie en justitie in Maastricht.

Samen met haar man Peter en zus Femke van Nicky was ze naar Maastricht gekomen, om begeleid door misdaadverslaggever Peter R. de Vries de persconferentie te volgen.

De Vries heeft goede hoop dat het komende grootschalige DNA-onderzoek dat moet leiden naar de dader van de moord op Nicky Verstappen, succesvol zal zijn. "Bij het onderzoek naar Marianne Vaatstra werd een dergelijk grootschalig onderzoek voor het eerst toegepast. De sociale druk in Friesland was zo groot dat de dader zichzelf gemeld heeft. Ik hoop dat in Limburg hetzelfde gevoel ontstaat."