Meer rechters voor aanpak Brabantse bendes

De aangescherpte aanpak van Brabantse bendes door politie en Openbaar Ministerie heeft ertoe geleid dat de rechtbank Zeeland-West-Brabant een tekort aan rechters heeft, ondanks een uitbreiding in de afgelopen jaren met circa 20 procent.

''Het aantal strafrechters is afgelopen jaren al met een vijfde toegenomen, maar dat is nog niet genoeg'', aldus rechtbankpresident Marieke Koek dinsdag.

De rechtbank heeft vijf openstaande vacatures voor rechters en zoekt ook een verdere uitbreiding van specialistische ondersteuning. In een nieuw in het leven geroepen, zogenoemde Ondermijningskamer wordt de kennis en deskundigheid bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit gebundeld.

De provincie Brabant wordt geplaagd door een flinke toename van gecompliceerde strafzaken, waarbij legale structuren, vastgoed en bedrijven worden gebruikt om misdrijven te verhullen. Ook infiltreert de georganiseerde criminaliteit in de politiek, aldus de rechtbank.

De voorbereidings- en zittingstijd die nodig is voor de behandeling van dit type strafzaken stijgt volgens rechtbankpresident Koek harder dan de rechterscapaciteit.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie