Zaak Holleeder volgend jaar van start

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder gaat definitief begin komend jaar van start. 

De rechtbank in Amsterdam, die na de zomer had willen starten met de openbare verhoren van zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra den Hartog, verleende dinsdag zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de verdediging meer voorbereidingstijd.

De rechtbank wees verder het verzoek af van de verdediging van Holleeder om zijn voorarrest te schorsen, zodat hij een resterend deel van een oude straf kan uitzitten. Omdat Holleeder in 2013 de voorwaarden van vervroegde vrijlating schond toen hij Peter R. de Vries met de dood bedreigde, moet hij nog drie jaar en vier maanden de gevangenis in.

Zijn advocaten zeiden anderhalve week geleden te willen voorkomen dat Holleeder na zijn voorlopige hechtenis de straf alsnog zou moeten uitzitten. Maar de rechtbank ziet hiervoor geen enkele aanleiding. Volgens de rechtbank heeft het OM ook aangegeven dat de gevangenisstraf en de voorlopige hechtenis in de nu lopende strafzaak bij een eventuele vrijspraak tegen elkaar kunnen worden weggestreept.

Liquidaties

Het OM vervolgt Holleeder voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks criminele afrekeningen, waaronder de liquidaties van mede-Heineken-ontvoerder Cor van Hout en vastgoedmagnaat Willem Endstra. Vorig jaar kwam daar een aanklacht voor het beramen van de moord op zijn zussen Astrid en Sonja en Peter R. de Vries bij.

De topcrimineel werd eind 2014 aangehouden voor zijn vermeende aandeel in de onderwereldmoorden en zit sindsdien vast. In het enorme onderzoek - dat de codenaam Vandros kreeg - zijn inmiddels elf tussentijdse zittingen van de rechtbank geweest. Op 7 juli is de twaalfde. Dan wordt opnieuw de stand van zaken in het onderzoek besproken.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie