De rechtszaak die de Turkse minister van Familiezaken Fatma Betul Kaya vorige maand aanspande tegen de Nederlandse overheid is van de baan.

Kaya beweerde dat zij "onrechtmatig" onder dwang Nederland werd uitgezet, maar zij vertrok uit eigen beweging naar Duitsland.

Er ontstond in het weekend van 11 en 12 maart een diplomatieke rel toen Nederland Turkse ministers weigerde campagne te voeren in Rotterdam voor het Turks referendum. Kaya stelde dat zij onrechtmatig tot ongewenste vreemdeling werd verklaard en dat burgemeester Aboutaleb daarvoor opdracht had gegeven.

Volgens de gemeente Rotterdam heeft het kabinet via de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding de opdracht gegeven om de minister en andere leden van het Turkse kabinet officieel tot 'ongewenste vreemdeling' te verklaren. Dat heeft de gemeente in een verklaring laten weten.

Tegenover De Telegraaf weerspreken Haagse bronnen de lezing van de gemeente. Zij zeggen dat het kabinet een beschikking had moeten afgeven, maar dat dit nooit is gebeurd.

De rel tussen Nederland en Turkije: dit is er gebeurd
De rel tussen Nederland en Turkije: dit is er gebeurd

'Fascisten'

Het uitzetten van minister Kaya en de beelden van het politiegeweld tegen demonstranten die in opstand kwamen vanwege het uitzetten van de minister zetten veel kwaad bloed bij Turkije en president Erdogan.

De Turkse president noemde Nederlanders "fascisten", sprak over "nazi-overblijfselen" en rakelde het verleden van Nederland in Srebrenica op. Het zorgde voor een grote diplomatieke crisis in de relatie tussen Nederland en Turkije.