'Komende jaren neemt aantal verdachten en strafzaken af'

De komende jaren zullen er in het strafrecht minder verdachten en minder rechtbankzaken voorkomen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse raming van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC), waar Trouw zaterdag over schrijft. Het ministerie van Veiligheid en Justitie baseert de begroting op de conclusies van het WODC.

Naar verwachting neemt de geregistreerde misdaad tot 2022 met 4,6 procent af. Voornamelijk op het gebied van geweldsmisdrijven verwachten de onderzoekers afname. Dat komt doordat de leeftijdsgroep die het vaakst betrokken is bij dergelijke misdrijven, 18 tot 49 jaar, momenteel aan het krimpen is.

Het WODC berekent 6,3 procent minder opgeloste delicten tot 2022 en becijfert voor dezelfde periode een daling van 6,2 procent in het aantal verdachten. Dat werkt door in het aantal strafzaken in de rechtbank. Volgens de raming neemt het aantal strafzaken tot 2022 met 2 procent af.

De onderzoekers hebben ook gekeken welke ontwikkelingen dat zou hebben op de gevangenispopulatie. De behoefte aan cellen daalt met 7 procent. In jeugdinrichtingen is die daling 15 procent.

Wijkagenten

Het WODC baseert het onderzoek op de geregistreerde misdaad en het huidige beleid. Trouw schrijft dat de daadwerkelijke omvang van de misdaad groter is dan in de cijfers.

Zo liet eerder deze week nog een meerderheid van de wijkagenten weten dat de georganiseerde misdaad in de steden vrijwel geen strobreed in de weg wordt gelegd. Dat bleek uit een onderzoek van twee wetenschappers van de Politieacademie in Apeldoorn in opdracht van de Nationale Politie.

Lees meer over:
Tip de redactie