De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag werkstraffen tot 80 uur en boetes tot 450 euro opgelegd voor opruiing, en bedreiging, belediging en discriminatie van Sylvana Simons. De maker van het zogenaamde 'lynchfilmpje' kreeg de hoogste straf opgelegd

In het filmpje was een foto van Simons geplakt op het beeld van een donkere vrouw die door de Ku Klux Klan aan een boom is opgeknoopt.

Marcel K. uit Kudelstaart, de maker van het filmpje, stelde op de laatste zitting "in een opwelling" te hebben gehandeld. Hij was naar eigen zeggen gefrustreerd over de opstelling van Simons in de discussie over Zwarte Piet. De politica is tegen Zwarte Piet en noemt het racistisch.

Drie andere verdachten kregen zestig uur werkstraf voor opruiing. De rechter liet weten met de straffen duidelijk te willen maken dat het overschrijden van de grenzen van vrijheid meningsuiting consequenties heeft.

In totaal 22 mensen stonden terecht. Een van hen werd vrijgesproken, anderen werden gedeeltelijk vrijgesproken. Eén minderjarige verdachte hoort zijn vonnis donderdagmiddag.

Blij

De politica is ''erg blij" met de uitspraak. ''Ook als samenleving mogen we blij zijn. Deze uitspraak geeft aan dat er grenzen zijn aan wat je in de openbare ruimte kunt zeggen."

Een groot deel van de straffen viel iets lager uit dan de eis, door de grote media-aandacht voor de zaak. De hoogte van de straffen speelt geen rol, zegt Simons. ''Veel belangrijker is het signaal dat wordt afgegeven. Ik hoop dat mensen zich er voortaan bewust van zijn dat wat ze zeggen effect en persoonlijke consequenties kan hebben."

Ook het OM is tevreden. "Wat de rechtbank zegt, is in lijn met ons standpunt", aldus een woordvoerster. Bij de behandeling vorige maand zeiden de aanklagers dat iedereen moet begrijpen dat niet altijd en overal alles maar mag worden gezegd. Ook hoopten zij "dat het maatschappelijke debat hierdoor in de toekomst fatsoenlijker wordt gevoerd."

Denk

Simons kreeg een jaar geleden naar eigen zeggen "een ongekende hoeveelheid racisme en seksisme" over zich heen toen ze bekendmaakte dat ze namens politieke partij Denk wilde meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. 

Simons deed in mei vorig jaar aangifte van discriminatie, seksisme, racisme, belediging en bedreiging.

Sylvana Simons: 'We gaan de daders opsporen'
Sylvana Simons: 'We gaan de daders opsporen'