Het merendeel van de vertragingen op het spoor is niet te wijten aan storingen: 53 procent van alle treinvertragingen wordt veroorzaakt door roekeloos gedrag rond het spoor, vandalisme en bommeldingen. Dat blijkt uit cijfers die spoorbeheerder ProRail vandaag publiceert.

Bijna een derde van de jaarlijks circa 37.000 incidenten op het spoor zorgt voor treinvertragingen. Het merendeel van die incidenten blijkt te worden veroorzaakt door externe oorzaken, zoals roekeloos gedrag en bommeldingen, blijkt uit de cijfers die ProRail vandaag publiceert, meldt De Telegraaf.

Dat is een toename ten opzichte van twee jaar geleden. Toen werd 47 procent van de vertragingsgevallen veroorzaakt door externe oorzaken.

De gegevens van de spoorbeheerder zijn afkomstig van de Meldkamer Spoor in Utrecht, die landelijk over de veiligheid op het spoor waakt en als alarmcentrale fungeert. 

De Meldkamer signaleert dat verwarde mensen zich steeds vaker op het spoor begeven. Bovendien lijkt ook het andere publiek roekelozer te worden, bijvoorbeeld als ze op jacht zijn naar een 'spoorselfie' of nog even gauw een spoorwegovergang willen oversteken. 

Stillere treinen

"Het is de hoogste tijd dat spoorlopers en overwegpiraten zich bewuster worden van de risico’s die ze nemen", zegt het hoofd van de Meldkamer, Willem Loonen. "Treinen zijn stiller, sneller en komen vaker langs. Voor je het weet, ben je dood. Handhaving blijft noodzakelijk om ongelukken te voorkomen."

Vorig jaar waren er volgens ProRail 220 zelfmoorden op het spoor en 50 bommeldingen. Ook die leiden tot vertragingen, die soms dagen kunnen duren en kunnen leiden tot een sneeuwbaleffect op het spoornetwerk.