Jihadverdachte aangehouden op vliegbasis Volkel

Een 19-jarige man die ervan wordt verdacht te willen uitreizen naar Syrië is woensdag 10 mei aangehouden op vliegbasis Volkel. De man is twee dagen na zijn aanhouding weer vrijgelaten.

Dat bevestigt het Openbaar Minsterie naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie was de man werkzaam bij een extern bedrijf dat werkzaamheden verrichtte op de basis. Hij was ingevallen voor een zieke werknemer.

De man was opgevallen bij een beveiliger. Uiteindelijk kwam de marechaussee erbij, die de man heeft aangehouden nadat bleek dat de man een strafblad had.

Hoger beroep

Het OM laat weten dat de man inderdaad veroordeeld is voor een poging tot uitreizen naar Syrië, maar dat de man tegen de veroordeling in hoger beroep is gegaan en de straf daarmee nog niet onherroepelijk is.

"Er is geen enkele aanwijzing dat de man een strafbaar feit heeft gepleegd of wilde plegen", aldus het OM. "De man is ook weer op vrije voeten." RTL Nieuws schrijft dat de man foto- en video-opnamen aan het maken was op de vliegbasis. Een woordvoerder van Defensie laat aan NU.nl weten daar niets over te kunnen zeggen.

Het is nog niet duidelijk hoe het heeft kunnen gebeuren en of er iets is fout is gegaan. Defensie doet nog onderzoek.

Nationale veiligheid

De VVD heeft aan de ministers van Defensie en Veiligheid en Justitie opheldering gevraagd over de kwestie. De nationale veiligheid is in gevaar gekomen door deze actie, menen de liberalen. De PVV heeft een debat hierover aangevraagd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie