'Mensenrechten in Nederland komen onder druk te staan door armoede'

Het bestrijden van armoede moet hoger op de agenda, vindt het College voor de Rechten van de Mens. Door geldgebrek komen bijvoorbeeld mensenrechten als recht op onderwijs, werk, gezondheid en huisvesting in het gedrang.

Het college wil dat de overheid met een nationaal programma komt om de armoede te bestrijden.

Armoede kan leiden tot een ongezond voedingspatroon, wonen in een ongezonde omgeving of het mijden van zorg. Dat stelt het college in de woensdag verschenen rapportage Mensenrechten in Nederland.

De cijfers liegen er volgens de organisatie niet om. Ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Veel van hen zijn langdurig arm, hebben gezondheidsproblemen en zijn minder betrokken bij de maatschappij en politiek.

Belevingsonderzoek

Uit een belevingsonderzoek dat in opdracht van het college werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Gfk blijkt dat 80 procent van de mensen die zichzelf als arm beschouwen, vindt dat dit hun gevoel van waardigheid aantast.

"Als mensen het gevoel hebben er niet bij te horen, kan dat leiden tot maatschappelijke onvrede en verlies van vertrouwen in instituties zoals de overheid en de rechtsstaat", stelt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.

Tip de redactie