OM eist tot 25 jaar celstraf voor moord op agent Bonaire

Het Openbaar Ministerie op Bonaire heeft dinsdag gevangenisstraffen van 15 tot 25 jaar geëist voor de moord op de Nederlandse politieman Ferry Bakx. In de zaak staan zes Venezolaanse 'huurlingen' en hun vermeende Bonairiaanse opdrachtgever terecht.

De uit Noord-Brabant afkomstige Bakx werkte sinds 2013 op het eiland. In augustus vorig jaar werd de agent doodgeschoten toen hij een bende overvallers achtervolgde.

Justitie eiste de hoogste straf van 25 jaar tegen de 25-jarige man uit Venezuela die heeft bekend dat hij de fatale schoten heeft gelost. De Bonairiaanse 'criminele koppelbaas' hoorde twintig jaar tegen zich eisen.

Het OM zegt tot de hoge eisen te zijn gekomen omdat de gewelddadige overval en moord veel angst en onrust hebben veroorzaakt onder de bevolking van het eiland.

Whatsapp

De Bonairiaanse verdachte zocht vorig jaar via Whatsapp contact met de uiteindelijke schutter in Venezuela. Hij wilde 'klusjesmannen' over laten komen die gewapende overvallen en wellicht zelfs een gijzeling moesten plegen op Bonaire. Omdat ze ook drugs en wapens meenamen naar het eiland, is in de strafeis ook drugssmokkel en illegaal wapenbezit meegenomen.

Het OM heeft verder 14.000 dollar (ruim 12.600 euro) schadevergoeding geëist voor de partner van de omgekomen agent. De familie die werd overvallen moet wat justitie betreft hetzelfde bedrag krijgen.

De behandeling van de zaak duurt tot en met woensdag.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie