Adoptiedossiers van kinderen die in de jaren tachtig vanuit Sri Lanka naar Nederland zijn gekomen, zijn vaak onvolledig en bevatten soms ook valse identiteiten. 

Dat meldt ZEMBLA op basis van een ex-bestuurslid van het voormalige adoptiebureau Flash. 

Ook beschikt het programma over interne documenten waaruit blijkt dat er zwijggeld is aangeboden aan een Sri Lankaanse moeder die haar kind terug wilde. Er zou 10.000 roepies (hedendaags ongeveer 140 euro) zijn geboden, maar daarmee kon de moeder niet gekalmeerd worden. 

Flash verzorgde in de jaren tachtig de meeste adopties vanuit Sri Lanka. In de periode van 1980 tot 1990 zijn er enkele duizenden kinderen geadopteerd uit het land.

Het voormalig-bestuurslid van Flash, die anoniem wil blijven, schat dat 70 procent van de adoptiedossiers niet in orde zijn. Het ex-lid was zelf niet betrokken bij de praktijken, maar zegt dat de adopties toen erg gemakkelijk gingen.

Werkwijze

Een stelling die wordt beaamd door Zef Hendriks, destijds directeur van adoptiebureau Wereldkinderen. "Flash nam dat allemaal niet zo nauw en werkte meer in het verlengde van de belangen van de ouders." Sinds 2010 is de stichting Flash opgeheven. 

Ook is Hendriks kritisch over de werkwijze van Flash destijds. Tussenpersonen op Sri Lanka kregen betaald per kind. "Dan heb je een eigenbelang en dat zit in je portemonnee, om zo snel mogelijk zoveel mogelijk kinderen door het lijntje te krijgen, want dan verdien je meer." 

Broers en zussen

Vorig jaar schreef de oud-bestuurder aan een adoptiekind dat de genoemde biologische ouders in de dossiers "niet overeenstemmen met de werkelijkheid". "Ook komt het helaas voor dat siblings (broers of zussen) bij onderzoek geen siblings blijken te zijn", stond in de brief. Volgens ZEMBLA is het ook voorgekomen dat er mensen zijn die broers of zussen hebben waarvan zij het bestaan nooit hebben geweten.

De uitzending van ZEMBLA is woensdagavond om 21.15 uur te zien op NPO 2.