Venezolaan bekent moord op Nederlandse politieagent op Bonaire

Een Venezolaanse man heeft maandag (lokale tijd) bekend dat hij tijdens een overval in 2016 twee dodelijke schoten heeft gelost op de Nederlandse politieagent Ferry Bakx.

De man deed de bekentenis op de eerste dag van een drie dagen durende rechtszaak, waar zes mannen uit Venezuela en één afkomstig uit Bonaire terechtstaan voor de moord op Bakx.

De Venezolaan was samen met vijf anderen door de Bonairiaanse man naar het eiland gehaald om overvallen te plegen. De groep nam daarbij twee kilo cocaïne en wapens mee.

De zogeheten Drum-zaak gaat naast de moord op Bakx ook om mensensmokkel, verboden vuurwapenbezit en drugssmokkel.

Bakx, die sinds 2013 op Bonaire werkte als politieagent, werd op 17 augustus 2016 vermoord, nadat hij de groep Venezolaanse overvallers op heterdaad had betrapt tijdens een gewelddadige overval.

Achtervolging

Die overval gebeurde in een vakantiehuis op Bonaire, waar een Nederlandse familie verbleef. Op het moment dat de overvallers het huis binnenkwamen was een vrouw aan het bellen met een vriendin, die hoorde dat er iets mis was en direct de politie belde.

Bij aankomst van de politie bij het huis waren de overvallers nog aanwezig. Tijdens de achtervolging werd Bakx daarop van achteren in zijn hoofd en rug geschoten. Hij overleed kort daarna. De uit Brabant afkomstige politieman werd 45 jaar.

'Tussendoortje'

De verdachte Bonairiaan had verschillende gewapende overvallen voor de groep in petto. Voor de moord op Bakx waren ze al diverse huizen gaan bekijken, waaronder die van een lokale zakenman. Naar verluidt had deze veel cash in huis.

De overval op het vakantiehuis was een 'tussendoortje': omdat het geld opraakte, besloten de verdachten een extra overval te plegen.

Dinsdag gaat de zaak verder en komt het Openbaar Ministerie met de strafeisen tegen de zeven verdachten.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie