'Bij toekomstplannen hoger opgeleide jongeren speelt afkomst geen rol'

Hoger opgeleide jongeren in Nederland hebben veelal dezelfde toekomstplannen, onafhankelijk van hun afkomst, blijkt uit een nieuw onderzoek. Het opleidingsniveau van hun ouders blijkt een veel belangrijkere rol te spelen dan hun autochtone of migratieachtergrond. 

Dat zijn de conclusies van een onderzoek naar de toekomstoriëntatie van Nederlandse jongeren op de arbeidsmarkt door Kennisplatform Integratie & Samenleving in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken, waarover de Volkskrant dinsdag bericht.

De jongeren kiezen in meerderheid voor een opleiding die aansluit bij hun eigen interesses. Als die erop zit, verwachten zij een vaste baan en een huis te vinden en een gezin te stichten. 

Die prioriteiten zijn anders dan twintig jaar geleden, toen uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit bleek dat jongeren met een migratieachtergrond bij hun levenskeuzes meer nadruk legden op inkomen dan op naar eigen interesse doorstuderen. 

Discriminatie

Gezien de hogere werkloosheidscijfers onder jongeren met een allochtone afkomst en de discriminatie die zij geregeld ervaren op de arbeidsmarkt, verbaast het de onderzoekers dat de uitkomsten weinig verschillen laten zien tussen jongeren met een verschillende migratieachtergrond.

"In de meer gepolariseerde maatschappij is discriminatie op de arbeidsmarkt regelmatig in het nieuws waardoor jongeren soms ontmoedigd kunnen raken", aldus onderzoeker Eva Klooster. "Dit onderzoek laat zien dat veel jongeren met een migratieachtergrond positief naar de toekomst kijken."

Representatief

De Volkskrant meldt dat voor het onderzoek bijna duizend jongeren tussen de 14 en 23 jaar oud zijn ondervraagd over de vraag: hoe ziet je leven eruit als je 25 bent? Het opleidingsniveau van de respondenten ligt volgens de onderzoekers wat hoger dan gemiddeld, maar de groep is verder redelijk representatief voor de Nederlandse jeugd. 

Klooster van het Kennisplatform geeft wel als kanttekening dat jongeren die totaal geen vertrouwen hebben in de toekomst waarschijnlijk geen enquête zullen invullen.

Lees meer over:
Tip de redactie