OM vervolgt student Vindicat Groningen voor mishandeling

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt strafvervolging in tegen een 24-jarige man die wordt verdacht van zware mishandeling van een aspirant-lid van Vindicat. Het incident vond eind augustus plaats tijdens de ontgroeningsperiode.

Een aspirantlid belandde tijdens de ontgroening met zwaar hoofdletsel in het ziekenhuis.

De verdachte is niet geschorst. Vindicat stelt dat het lid dat wordt vervolgd niet is geschorst. "Voor ons is hij pas schuldig als de rechter dat heeft bepaald", aldus een verklaring van de vereniging.

Het slachtoffer wachtte twee maanden met aangifte doen. Toen dit gebeurde, besloot het OM eind oktober 2016 een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak te starten.

Medische rapportages

Het onderzoek richtte zich volgens het OM eerst op de personen die betrokken waren bij het incident. Dit resulteerde in het horen van meerdere getuigen, het opnemen van aangiften van het slachtoffer en van Vindicat zelf.

Ook richtte het onderzoek zich op het verkrijgen van een goed beeld van de medische situatie van het slachtoffer. Hiervoor zijn deskundigen geraadpleegd en medische rapportages verkregen. Deze procedure kostte veel tijd. De verdachte zelf werd gehoord in maart 2017.

Hooghoudt

De zaak tegen de verdachte gaat aangebracht worden bij de rechtbank. Een zittingsdatum is nog niet bekend. Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond; er worden nog meer getuigen gehoord.

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de gemeente Groningen hebben Vindicat naar aanleiding van het incident opgedragen een 'zelfreflectie' te schrijven waarin het corps een plan van aanpak presenteert. Niet alleen vindt de RuG dat dit soort incidenten in de toekomst moet worden voorkomen, ook moet een "mentaliteitsverandering" worden bewerkstelligd op de vereniging.

Dit rapport moet in juni klaar zijn. Destilleerderij Hooghoudt, een van de hoofdsponsors van Vindicat, neemt nadat alle onderzoeken zijn afgerond een besluit of de samenwerking met het corps wordt voortgezet.

Lees meer over:
Tip de redactie