Advocaten willen schorsing hechtenis Holleeder om uitzitten andere straf

De advocaten van Willem Holleeder hebben maandag verzocht om zijn voorlopige hechtenis te schorsen, zodat hij een straf die hij in een andere zaak heeft gekregen kan gaan uitzitten. Het gaat om een straf van drie jaar en vier maanden.

Dat werd maandag bekend tijdens de elfde pro-formazitting in de zaak tegen Holleeder.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bezwaar ingediend tegen het verzoek. Advocaat van Holleeder, Sander Janssen laat aan NU.nl weten dat hem dit verbaast. "Technisch verandert alleen de naam van hechtenis naar vastzitten", aldus Janssen. "Het heeft geen invloed op de verdere loop van het proces."

De Hoge Raad besliste in april dat Holleeder zijn gevangenisstraf van negen jaar met aftrek van voorarrest die hem in 2009 opgelegd werd, volledig moet uitzitten. Daarvan is nog ruim drie jaar cel over.

In 2012 werd Holleeder vrijgelaten nadat hij twee derde van de straf had uitgezeten. Die vrijlating was onder de voorwaarde dat Holleeder zich tijdens een proeftijd niet schuldig zou maken aan strafbare feiten. In die periode bedreigde hij echter misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Holleeder werd hiervoor veroordeeld. 

De rechtbank neemt op 23 mei een beslissing over dit verzoek.

Inhoudelijke behandeling

Het OM en de advocaten van Holleeder hebben de rechtbank verzocht om in januari 2018 met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak te beginnen.

De zussen en de ex-vriendin van Holleeder zijn de afgelopen maanden gehoord bij de rechter-commissaris. Een verzoek van de officier van justitie om ze te horen bij een openbare zitting werd in februari voorlopig afgewezen, maar maandag weer herhaald.

De officier van justitie liet weten dat Astrid Holleeder drie keer is verhoord, Sonja Holleeder en Sandra den Hartog zijn zes keer gehoord.

Het dossier heeft inmiddels zo'n grote omvang gekregen dat het OM er voor heeft gekozen om het dossier te digitaliseren. "Dat gaat zeker een half jaar in beslag nemen, aldus de officier van justitie. "Op die manier kunnen proces-verbalen beter worden opgezocht."

Tapgesprekken

De verdediging van Holleeder heeft bij de rechtbank een aantal onderzoekswensen ingediend die zijn gehonoreerd. Het gaat om het horen van acht getuigen.

Advocaat Janssen benadrukt wel dat het moeilijk is om te zeggen wat de getuigenverhoren gaan opleveren omdat de gebeurtenissen lang geleden zijn.

Belangrijker is volgens de advocaat om inzicht te krijgen in de tapgesprekken die de politie opnam tussen de zussen en Holleeder zelf. "Maar ook de uitwerking van telefoongesprekken van Willem Endstra (2004), Stanley Hillis (2011) en Cor van Hout (2003) en John Mieremet (2005)." Ook hier zijn onderzoekswensen voor ingediend.

Holleeder wordt er onder meer van verdacht opdracht te hebben gegeven voor de liquidaties van Endstra, Van Hout en Mieremet.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie