COA en gemeenten willen flexibele capaciteit asielzoekersopvang

De capaciteit voor het opvangen van asielzoekers in Nederland moet flexibeler, volgens COA-bestuursvoorzitter Gerard Bakker en Jos Wienen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. "Het is niet slim om iedere keer weer met een hoop problemen nieuwe azc's te openen en dan weer te sluiten."

In een interview in het AD van zaterdag pleiten de bestuurders daarom voor een 'beddenbuffer': sommige locaties kunnen nu worden gebruikt voor de huisvesting van studenten of anderen die snel een dak boven hun hoofd nodig hebben. Als het aantal asielzoekers weer stijgt, kunnen deze centra snel worden ingezet voor de opvang.

Het systeem dat nu wordt gehanteerd voor de opzet van azc's, is reactief te noemen. Op het hoogtepunt van de asielcrisis, in 2015, moesten 50.000 vluchtelingen worden opgevangen volgens het COA. Zij kwamen terecht sporthallen, die moesten dienen als noodopvang. Promt werden plannen voor nieuwe azc's gemaakt.

Opvang verspreiden

Maar nu heeft het COA alweer veel minder gevallen: zo'n 22.800. Vorig jaar werd daarom al bekend dat 100 nieuwe centra alweer geschrapt werden. Dit jaar sluiten nog eens 45 opvanglocaties

Door de overgebleven reguliere azc's verspreid door het land open te laten, komt er meer maatschappelijk draagvlak, denken de Bakker en Wienen. Dan zouden de protesten die in het afgelopen jaar in enkele gemeenten oplaaiden bij de opening van opvanglocaties, uitblijven.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie