De politie heeft vrijdagavond acht activisten opgepakt in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Ze hielden daar een onaangekondigde performance tegen Shell, een belangrijke sponsor van het museum. Volgens de politie zijn ze gearresteerd wegens lokaalvredebreuk. Ook worden ze verdacht van vernieling.

Tijdens de actie dronken zeven vrouwen uit Sint Jakobsschelpen - het symbool van Shell - een zwart goedje dat op olie lijkt. Toen ze daana hun witte jurken besmeurden met het spul, kwam dat op de grond terecht en daarom zou sprake zijn van vernieling.

Een woordvoerder van Fossil Free Culture NL, het kunstenaarscollectief dat de actie organiseerde, is verbaasd over die beschuldiging. ''Het is biologische rietsuikermelasse, we hebben het uitvoerig getest en het laat geen schade achter'', zei hij. ''Wij hebben als kunstenaars geen enkele intentie om schade te veroorzaken. We dragen de kunsten juist een warm hart toe, maar niet de banden die het museum heeft met Shell.''

Alle arrestanten brengen de nacht door op het politiebureau. Naast de vrouwen die het optreden gaven werd iemand van het 'supportteam' aangehouden. De activisten worden zaterdag verhoord, vertelde een woordvoerder van de politie.