Airbags en navigatie vaker gestolen bij auto-inbraak

Het aantal auto-inbraken waarbij airbags of navigatiesystemen de buit zijn, neemt toe. Ook worden er vaker kostbare onderdelen als koplampen ontvreemd. 

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. De politie bevestigt het beeld van de stichting. In de nacht van dinsdag op woensdag werden in Heerde (Gelderland) acht auto's werden opengebroken en de airbags gestolen.

De gestolen airbags, koplampen en complete navigatiesystemen worden gebruikt voor herstel na schade. De onderdelen verdwijnen soms naar Oost-Europa, maar ook in Nederland worden ze 'hergebruikt'. Navigatiesystemen duiken soms zelf op in China, waar veel auto's worden geleverd zonder deze luxe-optie.

Het is lastig om precies te achterhalen waar de onderdelen naar toe gaan. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) stuitte in 2016 per toeval op gestolen onderdelen na een inval bij een malafide autobedrijf in het Limburgse Swalmen.

Alarm

Hoewel de exacte cijfers nog niet bekend zijn, ziet de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit een toename van 5 tot 10 procent in het afgelopen jaar. Het gaat om vele duizenden zaken. De autoradio of de navigatiesystemen die aan de voorruit worden gehangen worden in tegenstelling tot de airbags en koplampen steeds minder gestolen.

Vooral auto's van de VAG-groep (onder andere Volkswagen, Audi en Seat) en BMW zijn vaak doelwit van de gerichte autokraken. De politie wijst erop dat dit soort diefstallen vaak plaatshebben in woonwijken die langs snelwegen liggen. De dieven kunnen dan na hun kraak snel vertrekken. Maatregelen om de diefstal te voorkomen zijn er niet echt. De enige optie is een alarmsysteem te laten installeren.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie