Advocaat van Mark de J. legt verdediging neer in zaak Everink

De advocaat van Mark de J., de verdachte op de moord van zakenman Koen Everink, heeft dinsdagmiddag zijn verdediging neergelegd.

Dat heeft advocaat Pieter Hoogendam gezegd tijdens de tweede dag van de inhoudelijke behandeling in de zaak rond de dood van Everink. De raadsman nam die beslissing nadat de rechtbank zijn verzoek afwees om de zaak aan te houden voor aanvullend onderzoek. Hij vindt dat hij zijn werk nu niet meer goed kan uitvoeren.

De beslissing komt niet als een complete verrassing. Maandag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat Hoogendam in een mail had laten weten de verdediging neer te leggen als de zaak niet zou worden aangehouden om aanvullend DNA-onderzoek uit te laten voeren. De rechtbank wees het verzoek af, maar Hoogendam bleef toen nog zitten.

Deskundigen

De rechtbank hield de optie wel open om de zaak aan te houden, maar wel alleen als het proces daarom vroeg. Toen Hoogendam zijn verzoek indiende, waren de deskundigen op het gebied van DNA nog niet gehoord. De advocaat wil dat er extra onderzoek wordt uitgevoerd, omdat er DNA-profiel van een derde onbekend persoon is aangetroffen op het mes waarmee Everink is doodgestoken.

Volgens de deskundigen is niet te achterhalen van wie dit DNA is, of dat die specifieke persoon moet worden opgespoord, zodat er een vergelijking kan worden gemaakt. Daarnaast is er ook een kans dat De J. het DNA van de onbekende persoon bij zich droeg door een eerdere overdracht. 

Op het mes zat het DNA van Everink en De J. De verdachte zegt dat zijn DNA op het mes is gekomen omdat hij het eerder heeft gebruikt om vlees te snijden, toen hij bij Everink thuis was. Volgens de experts is dit niet uit te sluiten, maar is de kans zeer klein.

Bilthoven

Everink werd op 4 maart 2016 levenloos in zijn huis in Bilthoven aangetroffen. De 42-jarige zakenman bleek door messteken om het leven gebracht. Diezelfde maand werd De J. aangehouden op verdenking van moord dan wel doodslag. De voormalig tenniscoach was een vriend van Everink en op de avond van de dood aanwezig in het huis van het slachtoffer.

De 30-jarige De J. ontkent echter iets met de dood van Everink te maken te hebben. Hij zou rond de tijd van de dood van Everink zijn ontvoerd en verwijt het OM tunnelvisie.

Lees meer over:
Tip de redactie