Strafzaak tegen vermeende politiemol Mark M. maanden uitgesteld

De strafzaak tegen de vermeende politiemol Mark M. loopt grote vertraging op omdat er nog drie getuigen moeten worden gehoord.

De rechtbank in Den Bosch verwacht daarom dat de behandeling pas eind van dit jaar of begin volgend jaar verder kan. Een uitspraak wordt verwacht in februari.

Het gaat onder anderen om twee getuigen uit Oekraïne. Vanuit Oekraïne moeten de echtgenote van Mark M. en een zakenman naar Nederland komen om te verklaren over de legale inkomsten van Mark M.

De twee getuigen zijn essentieel maar niet op korte termijn beschikbaar en daarom besloot de rechtbank dinsdag met tegenzin dat de planning met uitspraak op 15 juni niet is te handhaven. Dinsdagmiddag gaat de rechtbank wel alvast het huidige dossier bespreken.

Voormalig agent M. (30) uit Weert wordt ervan verdacht enorme hoeveelheden vertrouwelijke informatie uit het systeem van de politie te hebben doorverkocht aan criminelen. De aanklager heeft gezegd dat hij daarmee 800.000 euro heeft verdiend, maar volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers blijft daar na de recente uitkomst van een strafrechtelijk financieel onderzoek weinig meer van over.

Eenvoudig

M. heeft dinsdag gezegd dat hij op eenvoudige wijze toegang kreeg tot het politiesysteem. Naar eigen zeggen werd hem gevraagd of hij toegang wilde en na een kort digitaal "cursusje" kon hij eindeloos grasduinen in de gevoelige gegevens.

De verdachte verklaarde dat het van hem een hobby werd om te zoeken in het politiesysteem. Op welke wijze en waarom de informatie bij anderen is terechtgekomen, bleef echter onbeantwoord. Mark M. weigerde bovendien toelichting te geven op specifieke zoekopdrachten. De vraag of hij op zoek was voor anderen of anderen zijn toegang misbruikten, wilde hij evenmin beantwoorden.

Corruptie

Mark M. zou vanaf 2011 jarenlang in totaal zo'n 28 duizend keer onbevoegd hebben gezocht naar gevoelige informatie en duizenden vertrouwelijke documenten hebben gekopieerd. Hij wordt onder meer verdacht van corruptie, computervredebreuk, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. In oktober 2015 werd hij gearresteerd. Hij was sinds 2009 in dienst bij de politie.

Met hem staan nog een handlanger en drie vermeende afnemers terecht.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie