ProRail maakt zich zorgen over het stijgende aantal mensen dat voor een foto of selfie het spoor op gaat.

Exacte cijfers van het aantal selfiemakers heeft ProRail niet, aldus woordvoerder Jaap Eikelboom in het Algemeen Dagblad. Maar het aantal spoorlopers stijgt wel fors: "Gemiddeld negen per dag."

Dat aantal nam toe van 2.353 in 2012, tot 2.905 in 2015. Vorig jaar kreeg de spoorexploitant 3.105 meldingen binnen. De spoorlopers zorgen voor veel overlast, zo laat ProRail weten: bij elke melding van mensen die zich illegaal op het spoor bevinden, moeten alle machinsten op het betreffende traject stapvoets verder rijden.

Eikelboom: "Ruim een kwart van alle treinvertragingen wordt veroorzaakt door mensen die niets op het spoor te zoeken hebben." Het zorgde vorig jaar voor de vertraging van ruim zestienduizend treinen.

Wie snel op het spoor denkt te kunnen poseren voor een spannende foto, loopt het risico de volgende trein niet aan te zien komen. Gelukkig loopt dat meestal goed af, maar vallen er volgens Eikelboom jaarlijks toch drie tot vijf gewonden.

Om fotografen te ontmoedigen, probeert ProRail via sociale media contact op te nemen met de mensen die foto's plaatsen waarop zij dicht bij of op het spoor staan. Die foto's worden verwijderd. Fotografen die na een melding door de politie van het spoor worden gehaald, riskeren een boete.