Rechtbank wijst verzoek tot aanhouden zaak dood Koen Everink af

De rechtbank heeft maandag het verzoek tot het aanhouden van de zaak rond de dood van Koen Everink afgewezen. De advocaat van verdachte Mark de J. had hier om gevraagd om aanvullend onderzoek te kunnen verrichten.   

Dat werd maandag duidelijk bij de eerste zitting van de inhoudelijke behandeling van de zaak van de dood van Everink bij de rechtbank in Utrecht.

Volgens de advocaat, Pieter Hoogendam, is er aanvullend onderzoek naar de aangetroffen bloedsporen nodig, omdat er onbekend DNA is gevonden.

Hoogendam heeft zich na beraad niet uitgesproken over of hij de verdediging neerlegt. Hoogendam had in een mail aan de rechtbank laten weten dit besluit te nemen als het aanhouden van de zaak zou worden afgewezen, maar dat lijkt op dit moment niet aan de orde.

Opvallend was de geïrriteerde discussie tussen de rechter en advocaat Hoogendam over het vervolg van de zaak. Het leidde tot de vraag van Hoogendam of de rechtbank de waarheid wel wil weten. De rechtbank reageerde erg verbaasd en de rechter zei met cynisme deze opmerking van de advocaat te zullen noteren.

Deskundigen

De rechtbank zegt de beslissing tot een aanvullend onderzoek pas te kunnen nemen als de deskundigen zijn gehoord. De getuigenverhoren van de experts op het gebied van DNA-onderzoek staan voor maandagmiddag gepland.

Verder onderzoek naar onder meer het bloedspoor in de auto van De J. is afgewezen. Volgens de rechtbank is het niet aannemelijk dat hier andere resultaten uit voortkomen. Ook kunnen de deskundigen hier over worden bevraagd.

De rechtbank zegt de optie open te houden om nog tot aanvullend onderzoek te beslissen mocht de zaak daarom vragen.

DNA

Hoogendam bepleitte zijn verzoek tot aanhouding op basis van de resultaten van het forensisch instituut TMFI in Maastricht. Experts van TMFI deden onderzoek op basis van het materiaal dat werd aangeleverd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en troffen onbekende DNA-profielen aan. Deze behoorden niet toe tot Everink of De J..

Volgens Hoogendam zijn op de kleding en de slippers van Everink sporen aangetroffen van zeker drie personen. De advocaat vraagt zich af wie deze derde persoon is en wil dat hier nader onderzoek naar wordt verricht.

Mes

Daarnaast is op het mes waarmee Everink is doodgestoken volgens Hoogendam zo weinig materiaal van De J. aangetroffen dat het niet aangemerkt mag worden als daderspoor. De advocaat bestempelt het onderzoeksrapport als "halfbakken". 

Het OM weerlegt deze bewering en verwijst onder meer naar het bloed dat is aangetroffen in de auto van De J.. Volgens het OM is hiervan zeker gesteld dat het van Everink is. "Een nieuw onderzoek is wat ons betreft dan ook niet nodig", aldus de officier van justitie. 

Messteken

Everink werd op 4 maart 2016 levenloos in zijn huis in Bilthoven aangetroffen. De 42-jarige zakenman bleek door messteken om het leven gebracht. Diezelfde maand werd De J. aangehouden op verdenking van moord dan wel doodslag. De voormalig tenniscoach was een vriend van Everink en op de avond van de dood aanwezig in het huis van het slachtoffer.

De 30-jarige De J. ontkent echter iets met de dood van Everink te maken hebben. Hij zou rond de tijd van de dood van Everink zijn ontvoerd en verwijt het OM tunnelvisie.

Hoogendam zegt op basis van de recente resultaten van het TMFI dat het scenario van een kidnapping grondiger moet worden onderzocht. Het OM zegt dit ook te hebben gedaan, maar meldt dat geen bewijs voor is gevonden. Er hebben zich geen getuigen gemeld en ook op camerabeelden is niks waar te nemen.

Overzicht: Moord op Koen Everink

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow
Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie