Vakbond voor voetbalspelers VVCS wil de aanvoerders van alle Nederlandse profclubs inschakelen om het taboe op het bespreken van seksueel misbruik in het voetbal te verbreken.

"Voetballers en oud-voetballers moeten weten dat ze zich rechtstreeks bij ons kunnen melden, eventueel anoniem", zegt directeur Louis Everard tegen de Volkskrant.

De spelersvakbond werkt aan een protocol dat moet helpen slachtoffers passende hulp te bieden. Het inschakelen van de aanvoerders is deel van dat plan. Omdat zij binnen een team een voorbeeldfunctie vervullen, kunnen zij andere spelers aanmoedigen met ervaringen van misbruik naar buiten te treden, aldus de vakbond. 

Afgelopen zaterdag schreef de krant dat twee oud-spelers uit de jeugd van PSV en Vitesse zich bij de clubs hadden gemeld als slachtoffers van misbruik. Volgens deskundigen is het aannemelijk dat er nog meer verborgen slachtoffers uit het Nederlandse voetbal zijn. PSV heeft een meldpunt geopend waar slachtoffers naartoe kunnen stappen.

Engels schandaal

De ware omvang van seksueel misbruik in de Nederlandse sportwereld wordt momenteel onderzocht door een commissie van sportkoepel NOC* NSF, die wordt geleid door oud-politicus Klaaas de Vries.

Eind vorig jaar werd de Engelse voetbalwereld opgeschud door een groot misbruikschandaal. Voormalig profvoetballers kwamen naar buiten met het verhaal dat ze in hun jeugd seksueel waren misbruikt. Binnen enkele maanden meldden zich ruim vijfhonderd slachtoffers.