De Mobiele Eenheid (ME) heeft zondag charges uitgevoerd in Rotterdam nadat de sfeer was omgeslagen na de verloren wedstrijd van Feyenoord. De club verloor van stadgenoot Excelsior met 3-0. Zeker honderd personen zijn aangehouden.

Men werd opgepakt voor vandalisme, vuurwerk gooien, straatstenen gooien, belediging van de politie en geweldpleging, aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb. Meer aanhoudingen worden de komende week niet uitgesloten, veel relschoppers zijn op beeld vastgelegd.

Aboutaleb heeft laten weten dat de relschoppers van zondag mogelijk een stadionverbod boven het hoofd hangt. Zij zullen er dus komende zondag in De Kuip vermoedelijk niet bij zijn, als Feyenoord dan mogelijk wel de landstitel pakt.

"Het is een wedstrijd die voor Feyenoord dramatisch is verlopen. Ik had graag Feyenoord morgen willen huldigen", zei Aboutaleb. Hij noemt zichzelf momenteel een "schizofrene" burgemeester. Want voor Excelsior, ook een Rotterdamse club, is het goed dat er drie punten gepakt zijn.

Politie te paard veegde direct na de wedstrijd de Lijnbaan schoon, ter hoogte van het Stadhuisplein. Daarna leek de rust terug te keren, maar kort daarop zette de politie een waterkanon in op het Hofplein. Mensen gooiden met flessen, trokken verkeersborden om en gingen er de politie mee te lijf. Ook op de Meent moet de ME meerdere malen ingrijpen.

ME veegt supporters Feyenoord van Stadhuisplein na nederlaag
ME veegt supporters Feyenoord van Stadhuisplein na nederlaag

Utrecht Centraal

Op station Utrecht Centraal is ook ingegrepen door de ME. Er zijn een aantal vechtpartijen geweest. Volgens RTV Utrecht werd er gevochten door supporters van Ajax en Feyenoord.

Met honden zijn de groepen uit elkaar gehaald. Een aantal personen zou gewond geraakt zijn. Volgens de regionale omroep zijn er drie arrestaties verricht, de politie kon dit nog niet bevestigen.

Huldiging

De rellen hebben vooralsnog geen invloed op een eventuele huldiging volgende week. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Rotterdam zondag weten.

Vooraf had burgemeester Aboutaleb gezegd dat als de fans zich niet netjes zouden gedragen, de huldiging niet door zou gaan. "Met deze incidenten hebben we vooraf rekening gehouden", aldus de woordvoerder. "We hebben met alle scenario's rekening gehouden." Maar, gaf hij toe, een 3-0 verlies voor Feyenoord zagen weinig mensen aankomen.