Twee oud-jeugdspelers van PSV en Vitesse zouden seksueel misbruikt zijn. Ze hebben zich de afgelopen weken gemeld bij de betaaldvoetbalorganisaties. Het is voor het eerst dat slachtoffers van seksueel misbruik in het Nederlandse profvoetbal naar buiten treden. 

De Volkskrant meldt zaterdag dat directies van beide clubs excuses hebben gemaakt aan de oud-jeugdspelers. Ze betreuren wat er is gebeurd in hun opleiding en roepen andere oud-spelers op zich te melden als ze zijn misbruikt.

Eind vorig jaar werd de Engelse voetbalwereld opgeschud door een groot misbruikschandaal. Voormalig profvoetballers kwamen naar buiten met het verhaal dat ze in hun jeugd seksueel zijn misbruikt. Binnen enkele maanden meldden zich ruim vijfhonderd slachtoffers. 

PSV

Bij PSV vond het misbruik plaats in de jaren zestig. Een jeugdspeler werd vanaf zijn achtste jarenlang aangerand door een man die betrokken was bij de jeugdopleiding. Dat gebeurde vaak na afloop van trainingen in een bos in de buurt van het jeugdcomplex van de club. 

Het slachtoffer nam contact op na een oproep in het dagblad en sprak daarna met de directie van PSV. Het was voor het eerst dat de Eindhovense club hoorde over het misbruik.

Volgens de oud-jeugdspeler, die anoniem wil blijven, is het goed mogelijk dat andere voetballertjes ook zijn misbruikt. PSV laat andere slachtoffers weten dat ze zich kunnen melden bij de club of bij de commissie van NOC/NSF die onderzoek doet naar misbruik en intimidatie in de sport.

Vitesse

De zaak van Vitesse is meer recent, uit 1996. Een 12-jarige jeugdspeler werd aangerand en een nacht lang vastgehouden door zijn elftalleider van de C1. Het nieuws kwam nooit naar buiten op verzoek van de Arnhemse club.

Volgens een oud-bestuurder van Vitesse wilde de club de privacy van de jeugdspeler beschermen. "Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het imago van de club geen rol speelde in dat besluit", aldus de bestuurder die anoniem wil blijven.

De dader werd door de Arnhemse club direct op non-actief gezet, en later ontslagen. Hij werd ook veroordeeld tot zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf. Het slachtoffer is op zijn achttiende gestopt bij Vitesse, omdat hij te veel last had van de psychische gevolgen van het misbruik.

Beschermen

Algemeen directeuren Toon Gerbrands van PSV en Joost de Wit van Vitesse willen de expertise van de slachtoffers inzetten om de huidige jeugdspelers te beschermen tegen soortgelijke incidenten. Beide clubs zijn in gesprek met de oud-jeugdspelers.

"Boven alles is dit verschrikkelijk voor het slachtoffer", zegt Gerbrands. "Hem is een onbeschrijfelijk leed aangedaan. We respecteren het enorm dat hij nu de stap heeft gezet om ons zijn verhaal te vertellen. Het is naïef om te veronderstellen dat zoiets heden ten dage niet meer speelt. We hebben bij PSV organisatorisch een situatie gecreëerd die dit soort misdaden moet helpen uitsluiten."

Volgens PSV heeft het slachtoffer toegestemd zijn verhaal te doen aan de vertrouwenspersonen van de club. "Een bijzonder gebaar. Daar gaan we zeker gebruik van maken. Het zal ons helpen bij het herkennen van signalen die op problemen wijzen", aldus Gerbrands.

"We voelen ons verantwoordelijk voor de situatie van het slachtoffer", zegt De Wit van Vitesse. Na overleg met hem is besloten dat hij ambassadeur wordt van Vitesse. Hij gaat voorlichting geven over zaken waar jeugdvoetballers mee te maken kunnen krijgen, zoals seksueel misbruik.

Oproep KNVB

Gijs de Jong, KNVB-directeur operationele zaken, zegt in een reactie op de onthullingen bij Vitesse tegen de Volkskrant: "We zijn erg geraakt door dit nieuws en het verhaal van het slachtoffer. De ervaringen van slachtoffers uit het verleden kunnen bijdragen seksueel misbruik in de sport beter aan te pakken. Daarom roepen we hen op zich te melden."