Ibrahim H., de echtgenoot van Syriëganger Laura Hansen, is opgepakt in Irak. Hij is in Mosul aangehouden door Iraakse troepen.

Dat meldt dagblad Trouw.

Zijn aanhouding is gefilmd door een Iraakse journalist. De 28-jarige H. reisde in 2015 met zijn vrouw Hansen en hun twee kinderen naar Syrië om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat.

Ibrahim H. zou zijn opgepakt na een gevecht met twee Russische scherpschutters. Hij zou ook hebben gevochten in Fallujah, waar Islamitische Staat hevig verzet leverde tegen de westerse coalitie. Het Nederlandse consulaat is op de hoogte gebracht van de arrestatie van de Nederlandse Palestijn.

Lang onduidelijk

Het was lange tijd onduidelijk wat er met Ibrahim H. was gebeurd. Zijn vrouw Hansen keerde in augustus terug in Nederland en werd toen aangehouden. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij mogelijk nog steeds sympathieën heeft voor IS en in Nederland een aanslag wil plegen.

De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag beslist dat Hansen voorlopig vast blijft zitten. Het is de tweede maal in korte tijd dat de rechter geen reden ziet om de vrouw tussentijds vrij te laten.

Zowel Hansen als haar vader deden een indringende oproep aan de rechter, maar die ging hier niet in mee. Volgens de rechter zijn de redenen om Hansen vast te houden niet veranderd sinds de uitspraak op 12 april, waarin de rechtbank stelde dat er ernstige bezwaren en gronden aanwezig zijn om de verdachte vast te laten zitten.

Laura Hansen vertelt over haar tijd in Syrië
Laura Hansen vertelt over haar tijd in Syrië