Vijf politiechefs zouden op kosten van de politie voetbalwedstrijden en concerten hebben bezocht. De Rijksrecherche onderzoekt de zaak. 

Dat meldt het AD vrijdag.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt tegenover NU.nl dat er een onderzoek loopt naar de Amsterdamse politiechef Ad Smit.

De zaak kwam aan het rollen nadat Smit tegenover het dagblad bekende dat hij jarenlang, op kosten van de politie, voetbalwedstrijden van Ajax en concerten in de toen nog Amsterdam Arena en de Ziggo Dome bezocht.

Smit was "zich van geen kwaad bewust" zegt zijn advocaat Job Knoester. "Het bezoeken van wedstrijden was niet ongebruikelijk binnen de top van de politie en het OM. Smit handelde niet anders dan de mensen om hem heen, met medeweten van de politietop."

Geldverspilling

Tijdens het verhoor van de Rijksrecherche zou Smit verschillende namen hebben genoemd van politiefunctionarissen die net als hij op kosten van de politie wedstrijden en concerten bezochten, volgens Knoester.

De zaak van de voetbal- en concertkaartjes is de volgende kwestie die de Nationale Politie in verlegenheid brengt. Op dit moment lopen ook onderzoeken naar geldverspilling van de Centrale Ondernemingsraad door oud-voorzitter Frank Giltay en voormalig korpschef Gerard Bouman.

Akerboom

De politie zegt in een reactie dat het bij de korpsleiding bekend is dat meerdere politiemedewerkers gehoord zijn als getuige in deze zaak. "De politie wacht de uitkomsten van het onderzoek van de Rijksrecherche af. Zodra de feiten duidelijk zijn, wordt bepaald of interne onderzoeken tegen medewerkers nodig zijn", aldus de politie.

Korpschef Erik Akerboom zegt de situatie te betreuren. "Gedurende mijn eerste jaar hebben zich meerdere integriteitskwesties aangediend", aldus Akerboom. "Dit raakt de hele organisatie en heeft impact op de medewerkers, van hoog tot laag." Hij voegt daaraan toe dat ook de komende maanden er zich zaken zullen voordoen verwiijzend naar de lopende onderzoeken.