De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag beslist dat Laura Hansen voorlopig vast blijft zitten. Het is de tweede maal in korte tijd dat de rechter geen reden ziet om Hansen tussentijds vrij te laten.

Dat schrijft het AD donderdag. 

Zowel Hansen als haar vader deden een indringende oproep aan de rechter, maar die ging hier niet in mee. Volgens de rechter zijn de redenen om Hansen vast te houden niet veranderd sinds de uitspraak op 12 april waarin de rechtbank stelde dat er ernstige bezwaren en gronden aanwezig zijn om de verdachte vast te laten zitten.

De nu 21-jarige bekeerlinge uit Leidschendam zit sinds haar terugkeer in augustus vorig jaar vast in de gevangenis in Vught. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat zij mogelijk naar Nederland is teruggekeerd om hier een aanslag te plegen.

Hansen verbleef van medio 2015 tot medio 2016 in het kalifaat. Ze was daar met haar man en twee jonge kinderen naar toe gegaan. Hansen besefte naar eigen zeggen pas daar wat "een monster IS is", vooral toen ze zag hoe slecht vrouwen werden behandeld. Ook stond ze onder druk van haar gewelddadige man. Het geloof zou ze inmiddels hebben afgezworen.

Vader

De vader van Hansen kreeg donderdag de tijd om een getuigenverklaring af te leggen. Die zegt niets te hebben geweten van haar vertrek. Toen ze weg was, dacht haar familie dat ze naar Mekka in Saudi-Arabië was gegaan. Eugene Hansen heeft volgens het AD tegenover de rechter verklaard dat Laura een lastige puber was, die na de scheiding van haar ouders uit huis werd geplaatst.

De krant schrijft dat Laura volgens haar vader in een soort loverboycircuit terechtkwam waar ze niet meer uit te redden was. Op de vorige zitting liet Eugene weten dat een tik op de vingers van Laura logisch is, maar de verdenkingen tegen zijn dochter zijn onterecht. "Ik ben 200 procent overtuigd van haar goede bedoelingen." Eugene heeft naar eigen zeggen 10.000 euro betaald om Laura uit de handen van Islamitische Staat te bevrijden.

Laura Hansen vertelt over haar tijd in Syrië
Laura Hansen vertelt over haar tijd in Syrië

Betrouwbaarheid

Het Openbaar Ministerie denkt hier anders over. De officier van justitie vindt haar beweringen op sommige punten "volstrekt onaannemelijk. Dat zegt iets over haar rol en over haar betrouwbaarheid. Ze verzint makkelijk een verhaal".

Het OM houdt naar eigen zeggen rekening met "het zwartste scenario" waarin Hansen is teruggestuurd naar Nederland met de opdracht een aanslag te plegen.