Het wrakingsverzoek in de moordzaak van zakenman Koen Everink is donderdag afgewezen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht laten weten.

De advocaat van verdachte Mark de J. had woensdagavond een wrakingsverzoek ingediend tegen de rechter-commissaris.

Volgens advocaat Pieter Hoogendam zijn veel nadere onderzoekswensen van de verdediging afgewezen, wat volgens hem, een eerlijke procesgang in de weg staat. Hij vindt dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar onder meer sporen op de kleding van Everink en de auto van De J.

De wrakingskamer oordeelt dat er geen sprake is van partijdigheid en dat de rechter-commissaris zich heeft gehouden aan de opdracht van de rechtbank.

Het verzoek is donderdag meteen behandeld en de uitspraak volgde ook direct. Dat komt omdat de inhoudelijke behandeling van deze geruchtmakende zaak gepland staat vanaf aanstaande maandag en de rechtbank vrijdag, op Bevrijdingsdag, gesloten is.

'Dwalingen'

De dertigjarige Mark de J. staat terecht voor de gewelddadige dood van Koen Everink maart vorig jaar. De voormalig coach van tennisser Robin Haase ontkent. Hij sprak eerder geregeld over ''gerechtelijke dwalingen'' en hij verwijt het Openbaar Ministerie ''tunnelvisie''.

De J. zelf zegt dat hij door onbekenden was ontvoerd op het moment dat zijn ''vriend en gokmaatje'' Everink werd omgebracht.

Het OM vindt dat al het bewijs richting De J. wijst: hij was op de avond van de moord bij Everink thuis, bloed van Everink is in de auto van De J. gevonden, hij had een forse gokschuld bij de zakenman en had zijn familie gevraagd het horloge van Everink te verstoppen.