Een medewerker heeft mogelijk een rol gespeeld bij de lekkage van perazijnzuur die donderdag tot problemen leidde bij het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Onderzoek moet nog duidelijk maken of er opzet in het spel was.

Sinds februari werkt hij in het ziekenhuis als uitzendkracht, bevestigt het IJsselland Ziekenhuis. De politie kon nog niets zeggen over zijn mogelijke motief.

De 25-jarige man uit Gouda werd in zijn woning gearresteerd. Hij was vermist nadat het lek ontstond. Omdat hij ook zijn mobiele telefoon niet opnam dacht het ziekenhuis dat hij slachtoffer van de giftige stof was geworden.

Door het lek in een vat met perazijnzuur, een ontsmettingsmiddel, kregen in totaal zeven mensen last van klachten. Ze hadden onder meer ademhalingsproblemen. Het gaat zowel om patiënten als om medewerkers. Ze zijn gecontroleerd door medisch personeel.

Twee van de zeven slachtoffers liggen op de intensive care, een medewerker en een patiënt. Ze zijn buiten levensgevaar, aldus het ziekenhuis.

Twee afdelingen van het ziekenhuis boven het magazijn waar het lekkende vat stond, werden vanwege de dampen uit voorzorg ontruimd. De patiënten zijn overgebracht naar een andere afdeling.

Brandweer ruimt lekkend zuurvat op in IJsselland Ziekenhuis
Brandweer ruimt lekkend zuurvat op in IJsselland Ziekenhuis

Sluiten

Het ziekenhuis besloot aan het eind van de ochtend de deuren te sluiten voor bezoekers en patiënten, omdat de spoedeisende hulp, de poliklinieken en het laboratorium voor de zekerheid eerst moeten worden worden geventileerd, liet de veiligheidsregio weten. Inmiddels is het ziekenhuis weer open.

Patiënten die voor donderdag een afspraak hadden, worden zoveel mogelijk telefonisch geïnformeerd, meldt het ziekenhuis op zijn website. Het ziekenhuis adviseert patiënten de site geregeld te raadplegen.

Het lekkende vat is inmiddels naar buiten gebracht.