Een arrestatieteam van de politie in Arnhem heeft woensdag een 57-jarige man aangehouden in de wijk Klarendal na een gijzeling in het wijkcentrum. De situatie is inmiddels onder controle.


 

De verdachte moest zich van de politie uitkleden voordat hij werd aangehouden om er zeker van te zijn dat hij geen wapen bij zich droeg. Robots hebben zijn kleren onderzocht.

Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingezet. De politie heeft het wijkcentrum vervolgens gecontroleerd op de aanwezigheid van mogelijke wapens en/of explosieven. 

Gewapende agenten arresteren verdachte van gijzeling Arnhem
56
Gewapende agenten arresteren verdachte van gijzeling Arnhem

Gewapend

Eerder op de dag kwam er een melding binnen van een gewapende man in het wijkcentrum aan de Rappardstraat. Een deel van de wijk Klarendal werd daarop afgezet.

Er kwam een grote politiemacht op de been en een politiehelikopter hield de situatie boven de wijk in de gaten. 

Persconferentie

Tijdens een persconferentie eind van de middag lieten de lokale autoriteiten weten dat er sprake was van een man die iets droeg dat deed denken aan een bomvest. "In deze tijden worden dergelijke berichten zeer serieus genomen", aldus waarnemend burgemeester Boele Staal.

Volgens een politiewoordvoerder was de betreffende persoon bekend bij wijkagenten, maar had hij geen antecedenten. Uiteindelijk bleek de man niet daadwerkelijk een bom bij zich te hebben. Wel had hij een aantal messen bij zich.

Over het motief van de gijzelingsactie konden door de autoriteiten nog geen mededelingen worden gedaan.

Burgemeester Arnhem legt uit hoe gijzeling in zijn werk ging
76
Burgemeester Arnhem legt uit hoe gijzeling in zijn werk ging

Geëvacueerd

De politie sprak geruchten tegen dat sprake was van een overval op een supermarkt en dat de dader daarna het wijkgebouw in zou zijn gevlucht. ''Er heeft geen overval plaatsgevonden. De supermarkt werd gesloten in verband met een evacuatie", aldus een woordvoerder.

Door de situatie werd een gedeelte van het treinverkeer rondom Arnhem afgezet. Tussen Arnhem en de richting Dieren en Zevenaar reden enkele uren geen treinen en werden bussen ingezet. Inmiddels wordt het treinverkeer hervat.