De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat een breed onderzoek doen naar de veiligheid van spoorwegovergangen in Nederland. Aanleiding voor dit onderzoek is een aantal recente ongelukken op overgangen, zoals eind maart in Harlingen waarbij een vader en zijn zoontje om het leven kwamen.

De raad wil met het onderzoek achterhalen of en hoe de veiligheid op spoorwegovergangen verbeterd kan worden en hoe de aangekondigde sanering van onbewaakte overwegen verloopt.

Naar die onbewaakte overgangen liep eerder al een onderzoek en spoorbeheerder ProRail heeft laten weten van dit soort overwegen af te willen.

Het gaat nu om een zogeheten themaonderzoek van de onderzoekraad, waarbij de precieze onderzoeksvraag en opzet van het onderzoek in de komende weken wordt bepaald. Het onderzoek is naar verwachting over een jaar afgerond.

Harlingen

In het Friese Harlingen botste eind maart een trein op een auto. Hierbij kwamen een 31-jarige man en zijn 3-jarige zoontje om het leven. Het ongeval vond plaats op een onbewaakte overweg op particulier terrein. Bij de overgang stonden wel waarschuwingslichten.

Eind vorig jaar werd een onbewaakte overgang in het Groningse Winsum gesloten na een ongeluk waarbij een trein op een melkwagen botste en ontspoorde. Er vielen zeventien gewonden.

Ravage na aanrijding trein met auto in Harlingen
Ravage na aanrijding trein met auto in Harlingen