De politie heeft een undercoveractie opgezet om bewijs te verzamelen tegen de verdachten van een spectaculaire diamantroof op Schiphol in 2005. Bij de roof werd voor ruim 65 miljoen euro aan diamanten gestolen.

Dat wordt woensdag bevestigd bij de eerste pro-formazitting in de zaak na een bericht in Het Parool.

Direct na de diefstal werd een groot deel van de buit teruggevonden in een vluchtauto. De rest van de gestolen diamanten (waarde 39 miljoen euro) wordt nog steeds vermist.

Niet lang na de overval werden er twee verdachten aangehouden, maar er bleek onvoldoende bewijs om ze te vervolgen. Bronnen rond het onderzoek melden aan de krant dat het Openbaar Ministerie toen is gestart met een langdurig undercovertraject rond één of meer van de verdachten.

WOD

Agenten van de zogenaamde eenheid Werken Onder Dekmantel (WOD) hebben geprobeerd om in contact te komen met de verdachten om informatie over de roof los te krijgen. Volgens Het Parool ging het niet om de hoofdverdachten August B. en Erik P., maar om verdachten die er zijdelings mee te maken hadden. 

De roof vond plaats op 25 februari op het vrachtplatform B34 van de luchthaven. De diamanten en juwelen werden op het moment van de roof in een vliegtuig met bestemming Antwerpen geladen.

Volgens advocaat, van B., Inez Weski zijn de opsporingsautoriteiten met de grote undercoveractie tegen de verdachten oncontroleerbaar te werk gegaan en de verslaglegging van de inzet schiet op alle fronten tekort. ''Ik vraag u dit materiaal te negeren", zei ze tegen de rechters.

Ontlokt

Weski vroeg de rechtbank August B op vrije voeten te stellen. Volgens de advocaat is haar cliënt opgepakt op basis van uitlatingen van medeverdachte Ramazan N. (42) tegenover undercoveragenten van de WOD. Die uitlatingen zouden zijn ontlokt door hem eerst aan te zetten tot criminele handelingen en hem daarmee later af te persen. ''Maar over die psychologische oorlogsvoering zien we niets terug in de samenvatting van de WOD-actie", aldus Weski.

Volgens haar is het rapport veel te onduidelijk en roept het voor de rechtbank te veel vragen op. ''Er is geen bewijs, niets. Alles wat u in handen heeft, is frustratie."

Weski vond in haar kritiek de vier overige strafpleiters aan haar zijde. Ook zij vroegen de rechtbank hun cliënten vrij te laten.

Marechaussee

Op vrijdag 20 januari en zaterdag 21 januari deed de Koninklijke Marechaussee in totaal zeven aanhoudingen in verband met betrokkenheid bij de diamantroof en witwassen. De arrestaties vonden plaats in Amsterdam en Valencia. Het gaat om vijf mannen en twee vrouwen, daarvan zitten er nog vijf vast.

De marechaussee zelf liet in een bericht op 21 januari weten dat naar aanleiding van nieuwe informatie het team zware criminaliteit van de marechaussee gedurende langere tijd intensief onderzoek heeft gedaan naar de mogelijke daders en dit heeft geleid tot de aanhoudingen.