Mensen die hun woning willen verhuren via Airbnb in Amsterdam moeten dat binnenkort melden bij de gemeente. Doen zij dat niet dan volgen boetes. Dat zegt de Amsterdamse wethouder Wonen, Laurens Ivens, in een gesprek met Nieuwsuur.

"Mensen moeten het gaan melden als ze gaan verhuren, zodat we goed kunnen bijhouden of ze hun woning niet te lang verhuren. En als ze dat niet doen, dan volgt er een sanctie, een boete", zegt Ivens.

Amsterdammers mogen hun woning maximaal zestig dagen per jaar aan toeristen verhuren. Ook mogen ze maximaal vier toeristen tegelijk in hun huis toelaten.

Eind 2016 sloot Amsterdam al een overeenkomst om uitwassen te bestrijden rond de vakantieverhuur van huizen en illegale hotels. Airbnb schiet onder meer verhuurders te hulp met geautomatiseerde limieten die ervoor helpen zorgen dat woningen niet meer dan zestig dagen worden verhuurd, het maximum wat nu ook al geldt. Woningen verdwijnen na zestig huurdagen automatisch van de site.

Circa 1,4 miljoen mensen boekten afgelopen jaar een verblijf in Nederland via verhuurderswebsite Airbnb, zo meldt de website in haar jaarverslag.

Drie tips voor het vinden van de beste Airbnb
Drie tips voor het vinden van de beste Airbnb