De politie heeft ruim twee weken geleden een ladinginspecteur in de Rotterdamse haven aangehouden die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de smokkel van bijna 200 kilo cocaïne. Het gaat om een 42-jarige man uit Rotterdam.

De man werd aangehouden door het zogenoemde HARCteam dat is samengesteld uit rechercheurs van de Douane, FIOD en de Zeehavenpolitie Rotterdam. De verdachte werkte voornamelijk met bulkladingen.

De cocaïne werd eind maart ontdekt in de schacht van een van de ankerkettingen van een kolenschip uit Colombia. De drugs werden ontdekt door een visitatieteam van de Douane, een gespecialiseerd team dat een schip volledig doorzoekt.

De drugs zaten in tweehonderd pakketten en zijn diezelfde dag nog vernietigd. De verdachte werd op 12 april aangehouden na het onderzoek naar de herkomst en de mensen achter de smokkel.

Inspectie

De man was verantwoordelijk voor de inspectie van verschillende soorten lading, en had toegang tot verschillende haventerreinen. Het OM vermoedt dat de man zijn rol als inspecteur heeft misbruikt om drugs door te laten. Er wordt nog onderzocht of de man bij meer drugssmokkel betrokken is.

Douane

De aanhouding volgt op de dag dat naar buiten kwam dat er binnen de douane grote zorgen zijn over het integriteitsbeleid. Het verbeteren van dit beleid gaat maar moeizaam, maakt EenVandaag op uit interne stukken.

De douane kreeg de afgelopen jaren te maken met twee grote corruptieschandalen. In 2015 werd douanier Gerrit G. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Een jaar later werd nog een douanier gearresteerd, hij wordt verdacht van corruptie.