Binnen de douane zijn grote zorgen over het integriteitsbeleid. Het verbeteren van dit beleid gaat maar moeizaam, maakt EenVandaag op uit interne stukken.

Er is volgens deze stukken al veel gedaan om het integriteitsbeleid bij de douane te verbeteren.

Het screenen van douaniers op "kritische en risicovolle" plekken moet aangescherpt worden, maar dat komt landelijk maar moeizaam van de grond, zo tekent EenVandaag op uit een document van de Rotterdamse dienst Douane Landelijk Tactisch Centrum.

De douane kreeg de afgelopen jaren te maken met twee grote corruptieschandalen. In 2015 werd douanier Gerrit G. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Een jaar later werd nog een douanier gearresteerd, hij wordt verdacht van corruptie.

Dertig ontslagen

Naar aanleiding van de zaak tegen Gerrit G., stelde de politie een rapport op over de werkwijze van de douane. Hieruit blijkt dat "de inrichting van de douane ontoereikend is om dergelijke corruptie en ondermijnende effecten te voorkomen of tijdig te ontdekken".

De afgelopen vijf jaar werden er dertig douaniers ontslagen vanwege integriteitsschendingen, zo staat in de stukken. Het gaat dan bijvoorbeeld om strafrechterlijke veroordelingen.

Het ministerie van Financiën wil tegen EenVandaag niet zeggen of de ontslagen zijn gerelateerd aan drugssmokkel. Het actualiteitenprogramma verkreeg de stukken via de Wet openbaarheid van bestuur.