Door de afsluiting van de A1 tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg is zaterdagochtend file ontstaan op de provinciale 'sluipweg' N236 via Weesp. 

Het staat volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) al vast op de afrit, met een totale lengte van ruim 4 kilometer. Onder de filerijders zijn veel Duitse toeristen. De dienst telde aan het eind van de middag zo'n 19 kilometer file die in verband kan worden gebracht met omrijders.

De officiële omleidingsroute voert via Utrecht, over de A2, de A12 en de A27. Maar dat is vrij ver om, vandaar dat automobilisten alternatieve routes proberen. De VID ziet ook drukte op de N201 via Vinkeveen en Hilversum. Daar staat nog geen file.

De VID verwacht dat de sluiproutes in de namiddag nog verder zullen dichtslibben. De A1 richting Amersfoort is bij Muiderberg tot maandagochtend 05.00 uur dicht voor werkzaamheden.

Ernstig ongeluk

De A15 Gorinchem - Rotterdam is bij Hardinxveld-Giessendam was zaterag enkele uren afgesloten na een ernstig ongeluk. Volgens de politie botsten twee auto's op elkaar, waarbij een wagen over de kop sloeg. Daarin zat een gezin; een vader, moeder en kind. Zij zijn buiten levensgevaar maar moesten wel in het ziekenhuis worden opgenomen.

'Sluipweg' N236 dichtgeslibd door werkzaamheden op A1
'Sluipweg' N236 dichtgeslibd door werkzaamheden op A1

Nieuwe verkeerssituaties

Na de werkzaamheden moeten weggebruikers op de A1 en de A6 vanuit Amsterdam rekening houden met nieuwe verkeerssituaties, zo waarschuwt Rijkswaterstaat. Geadviseerd wordt om "goed geïnformeerd" op pad te gaan. Weggebruikers kunnen vragen stellen via een speciaal daarvoor gemaakte website met de naam hinderweekend.

Vanaf maandagochtend 1 mei 05.00 uur moet het verkeer op de A1 vanuit Amsterdam richting Almere voortaan links aanhouden (in plaats van rechts). Het verkeer richting Amersfoort moet voortaan rechts aanhouden.