De overheid mag nu nog niet in beroep tegen de rechterlijke beslissing dat de zaak over de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977 niet is verjaard. De staat had hierom gevraagd, maar de rechtbank Den Haag heeft het verzoek woensdag afgewezen.

De rechtszaak draait om de vraag of mariniers twee van de Molukse kapers hebben geëxecuteerd. Hoewel de zaak nog loopt, besloot de rechtbank in februari tussentijds al wel dat de kwestie niet is verjaard en dat de mariniers die meededen aan de bevrijdingsactie moeten worden gehoord.

De Staat was het hier niet mee eens. De beslissing zou namelijk gevolgen kunnen hebben voor veel andere gevallen waarbij door militairen en politieagenten de afgelopen decennia geweld is gebruikt. Ook zou het horen van de mariniers erg belastend voor ze zijn.

Een tussentijds hoger beroep is niet gebruikelijk. De rechtbank heeft nu bepaald dat de argumenten om een uitzondering te maken niet zwaar genoeg wegen. De Staat kan daardoor pas na de uitspraak in hoger beroep.

Vertraging

Advocaat Liesbeth Zegveld, die de nabestaanden van de gedode kapers bijstaat, vreesde aanzienlijke vertraging en verwelkomt de beslissing daarom. ''Na veertig jaar is het tijd dat deze zaak opgehelderd wordt. Iedere beslissing van de rechtbank aanvechten, zoals de Staat doet, past daar niet bij.''

De rechters waren in februari kritisch over de wijze waarop de overheid zich de afgelopen decennia heeft opgesteld. Zo werden autopsierapporten pas in 2013 aan de nabestaanden ter beschikking gesteld. Daardoor konden nabestaanden van de gedode kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja niet eerder een rechtszaak aanspannen.