Voetbalicoon Johan Cruijff vond het in 1996, toen de Arena werd gebouwd, zelf al een goed idee om het stadion naar hem te noemen.

Cruijff zei dit in dat jaar in een interview dat Frits Barend en Henk van Dorp met hem hadden. Dat vertelde Barend dinsdagavond in Met het oog op morgen.

"We vroegen hem toen: zou je dat mooi vinden?" vertelde Barend. "Hij had het graag gewild, maar 'dat doen ze nooit', stelde hij."

Het complex de naam van een voetballer geven zou niet horen omdat het een multifunctioneel gebouw moest worden. "Alsof de Rolling Stones niet zouden willen optreden in de Johan Cruijff Arena."

Sjaak Swart: 'Op zijn verjaardag, mooier kan niet'
Sjaak Swart: 'Op zijn verjaardag, mooier kan niet'

Waardig eerbetoon

De Amsterdam Arena en de gemeente Amsterdam maakten dinsdag bekend dat het stadion naar Johan Cruijff wordt vernoemd. De gemeenteraad moet binnen een halfjaar een definitief besluit over deze intentieverklaring nemen.

De twee partijen lieten dit weten op de dag dat Cruijff 70 jaar zou zijn geworden. Hij overleed ruim een jaar geleden aan de gevolgen van longkanker.

"Met de naamswijziging willen de drie partijen de beste voetballer die Amsterdam en Nederland heeft gekend een waardig eerbetoon geven", meldt Ajax in de verklaring.

Twee jaar na overlijden Cruijff: Mooie momenten van 'Nummer 14'
128
Twee jaar na overlijden Cruijff: Mooie momenten van 'Nummer 14'

Verheugd en vereerd

"De betrokken partijen zijn ervan overtuigd dat de nagedachtenis van Johan Cruijff op deze manier recht wordt gedaan, en spreken de hoop uit dat de Johan Cruijff Arena een inspiratiebron wordt voor voetballers van over de hele wereld."

Naast de nieuwe naam voor het stadion heeft het college van burgemeester en wethouders van de hoofdstad besloten ook een straat, plein of brug te vernoemen naar de legendarische Amsterdammer. Zoon Jordi Cruijff laat namens de familie weten "verheugd en vereerd" te zijn met de intentieverklaring.

Deelnemers Cruijff Run horen vlak voor start nieuws over Arena
Deelnemers Cruijff Run horen vlak voor start nieuws over Arena